Transformar el pati comença d’una idea, un somni, una il·lusió, una necessitat… Són molts els passos que s’han de seguir per a poder construir-lo i és necessari d’un pressupost per a pagar els materials, el disseny i l’execució. En molts casos sou les pròpies escoles, docents i AFA qui us endinseu en el projecte de pati natural, tot i que també en molts casos es fa a través de l’Administració Pública.
Moltes ens heu preguntat com aconseguir capital o incrementar el que ja teniu per poder fer la transformació del pati realitat, per fases o sencer. I altres ens heu explicat que heu fet moltes activitats per tal de captar diners. Aquí teniu algunes opcions que us volem compartir:
1. Demanar subvencions a organitzacions o fons que es dediquen a projectes ambientals o educatius
Moltes escoles us heu posat en contacte amb nosaltres perquè disposàveu d’una subvenció a nivell europeu o a nivell municipal (Ajuntament). Es tracta d’un mètode de finançament molt efectiu ja que normalment les quantitats són superiors a les que podem aconseguir per un altre mitjà. Tot i així, no es poden sol·licitar sempre, només quan hi hagi una convocatòria en aquell moment. Però, i com podem trobar informació?
Nivell local
Per a les subvencions locals a nivell de Catalunya, podeu estar atents al CIDO (Cercador d’Informació i Documentació Oficials) a l’apartat de Subvencions. Cada municipi o població disposa d’un pressupost que pot dedicar a les entitats del poble.
També hi ha els pressupostos participatius on la ciutadania pot participar directament amb aquests pressupostos públics. Aquesta pot mostrar les seves preferències segons les necessitats que s’han de resoldre i fer un seguiment de l’execució del pressupost. Si us assabenteu que hi ha algun projecte o dotació de diners per a participació ciutadana, podeu diverses intervencions o bé fer el projecte del pati de l’escola, promovent la votació de la vostra proposta des de l’AFA o l’escola per aconseguir el màxim de vots possibles.
Nivell nacional o europeu
Europa també ofereix moltes possibilitats de finançament però s’ha d’estar atent a les convocatòries ja que en surten anualment. Aquestes es poden consultar a diferents portals web, com per exemple els programes de finançament de la Comissió Europea o en el cas espanyol hi ha el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del programa NEXT GENERATION UE. Un pla que arran de la COVID 19 dota de pressupost per a la recuperació econòmica, social i de benestar.
Un exemple és el PROA+, un programa d’orientació, avançament i enriquiment educatiu de l’Estat Espanyol que està finançat per l’Unió Europea amb el Next Generation EU. Aquest programa vol donar recursos als centres i administracions públiques per adequar els Projectes Educatius a les necessitats actuals.
2. Organitzar un o varis esdeveniments i festes a l’Escola
Realitzar una festa a l’Escola amb activitats i tallers per als nens i nenes, mares i pares. Oferint berenar i amb una paradeta de merchandising relacionat amb la motivació del recapte de diners. Per un costat es pot convidar a tots els membres d’aquella escola, però també a altres persones de la població o municipi. Fent una festa pública plena d’activitats on s’hagi de pagar un petit tiquet per a poder participar. També es pot deixar un espai de donacions lliures.
En aquestes festes i esdeveniments, es pot aprofitar per a vendre esmorzars, berenars o altres tipus de snacks. També es poden oferir serveis d’esmorzars a l’hora del pati i que els beneficis siguin íntegres pel projecte de transformació del pati.
3. Venda de loteria
L’AFA, els professors o l’Escola pot organitzar la venda de butlletes de loteria per guanyar diners per a l’acció de transformar el pati. El premi pot ser una cistella amb productes locals que hagin estat donacions dels comerços patrocinadors, així com també el sorteig d’una experiència que el cost sigui mínim per part de la comunitat educativa.
4. Demanar donacions i patrocinis
Els pares, mares, tutors, familiars o personal amb vinculació a l’Escola també poden participar fent donacions econòmiques per tal de poder transformar les instal·lacions educatives. Així doncs, es pot oferir un compte bancari per tal que puguin fer les aportacions que trobin pertinents. D’aquesta manera totes les persones que hagin fet donatius, tindran apadrinat un tros del pati i es pot deixar per escrit en algun lloc de l’espai, com per exemple fent un mural.
Una altra opció també seria contactar amb empreses locals de la població d’on és l’Escola i demanar que facin donacions a canvi d’un patrocini. Les Escoles poden anunciar els diferents comerços i promoure’ls entre la comunitat educativa. Tot i que amb aquestes empreses també es podria fer una col·laboració perquè donessin els seus productes o serveis per a vendre a alguns dels esdeveniments benèfics per recaptar diners. Com per exemple: supermercats, botigues, empreses de serveis (perruqueries, ferreteries, mecànics, etc)…
5. Organitzar una subhasta
Un d’aquest tipus d’esdeveniments que es pot organitzar és que les famílies i docents portin objectes, mobiliari o altres elements de segona mà i fer una subhasta per a altres persones que podrien estar interessades. Es tracta de posar preus que siguin raonables, però els beneficis econòmics quedarien integres per al pati de l’Escola i els compradors rebran l’objecte adquirit.
6. Organitzar un bingo o quina
Gràcies als patrocinis de les empreses locals, es pot preparar un bingo on hi hagi un cost del cartró i el premi sigui un lot de productes que hagin estat donats dels comerços. L’esdeveniment es convertirà en un espai de trobada, alhora que juguem a un joc popular i col·laborem en el recapte per a la creació del pati natural.
7. Calendari solidari
Si l’Escola no té un calendari anual que reparteix de manera gratuïta als seus alumnes, es pot preparar un calendari amb recull de fotografies dels espais de l’Escola, dels grups actuals de l’Escola, el personal docent i administratiu i altres aspectes que tenen importància i vendre-ho de manera que es tingui un percentatge de benefici respecte el preu de cost. Si es fan comandes amb un gran nombre d’unitats, el preu de cost es redueix i per tant es podrà obtenir benefici.
8. Cinema a la fresca amb preus populars
Preparar un cinema a la fresca només requereix l’ús d’un aparell projector i un ordinador. Si ens trobem en temporada d’estiu o de bones temperatures podem organitzar un cinema a la fresca al pati posant una pel·lícula d’actualitat. També es poden preparar alguns refrigeris i fer venta d’entrades.
9. Organitzar una campanya de crowdfunding
De ben segur que coneixereu algunes plataformes on s’anuncien projectes i quin és el capital necessari per a realitzar-los. El públic general pot fer les seves aportacions i col·laborar en la creació d’aquest espai. Es pot fer a través de GoFundMe i posar el preu total del projecte com a objectiu. Si es fa difusió d’aquesta eina entre els familiars, amics o veïns segur que arribarem a qui menys ens ho esperem.
10. Celebrar Sant Jordi de manera benèfica
De la mateixa manera que abans hem fet la proposta de fer una subhasta amb articles de segona mà, segur que molts de vosaltres teniu llibres a casa que un cop us els heu llegit un parell o més cops, no us faria res vendre’ls a altres companys de l’Escola perquè puguin gaudir de les mateixes històries. D’aquesta manera aprofitaríem els llibres que tenim a casa i podem posar una aportació voluntària partint d’un preu mínim.
I què n’és de les roses i els punts de llibre? Segur que molts de vosaltres heu vist i fet molts tutorials de roses i punts de llibre per fer pel 23 d’abril. I si ho feu entre tota la classe i ho poseu en venta aquest dia senyalat? La comissió del pati de l’Escola serà l’encarregada de gestionar tots els beneficis.
Deixeu un comentari