Amb la tornada a l’Escola al setembre engeguem un nou curs escolar. Venim carregats d’energia de l’estiu amb moltes ganes de veure als nostres companys i companyes. Parar atenció a classe i poder dinamitzar al grup, molts cops es converteix en quelcom impossible. Però, i si fem dinàmiques per començar el nou curs?

Per sort les temperatures al setembre ja no són les que hem patit la resta de l’estiu. Gaudir dels nostres espais verds i a l’aire lliure ens permet explorar tota mena d’opcions que en altres països potser no podríem. Als nostres nens i nenes els hi encanta passar temps als patis i perquè no aprofitar-ho? Des de Patis Naturals creiem que hem d’aprofitar aquest recurs que tenim al nostre abast i integrar-la des del minut 0 en l’educació dels nostres infants. Per això, us proposem una sèrie d’activitats per a fer el primer dia:

Fem el xafarder

Aquesta dinàmica ens ajudarà a presentar-nos, recordar els noms i conèixe’ns una mica més. Pels professors que tinguin un nou grup, els permetrà començar a conèixer als seus alumnes. Amb l’ajuda d’una pilota, un tros de fusta o una pinya fem una rotllana. Començarà una persona dient: “Hola, soc la [nom]. I m’agrada fer…”. També poden explicar una cosa divertida que hagin fet a l’estiu. Després passarà l’objecte a la persona que té al costat, dient-lo pel seu nom, si no el sap li haurà de preguntar. I així successivament fins a haver parlat tots.

Qui ha marxat?

Fent una rotllana o tots asseguts a alguna zona del pati com a les àgores, terres, troncs o algun suport, hauran de tancar els ulls i el docent tocarà el cap d’una persona. Haurà de marxar corrents i amagar-se. Quan estigui preparat, la resta hauran d’obrir els ulls i esbrinar qui falta.

La teranyina de la classe

Amb un cabdell de llana i fent una rotllana amb tota la classe, la persona que tingui el cabdell dirà el seu nom i el llençarà a alguna persona que li quedi una mica lluny. L’ha d’agafar, dir el seu nom i així successivament. S’ha d’anar deixant córrer el fil per a formar una xarxa de fil. És una manera d’explicar també que tots els membres de la classe són indispensables i formem una mateixa xarxa. Després haurem de desfer la xarxa seguint l’ordre invers i repetint els noms. Treballant en grup segur que aconseguim que no se’ns lii el nostre fil i puguem desfer-nos dels problemes.

Parlem del nostre estiu

Començarem per parelles que poden realitzar ells mateixos o les podem designar nosaltres. Hauran d’explicar-se breument que han fet a l’estiu l’un a l’altre. Els hi podem deixar un temps determinat. Un cop hagi passat el temps farem una rotllada tots junts o ens asseurem a l’àgora. La parella haurà d’explicar l’estiu de l’altre i a la inversa a la resta dels companys. És molt important treballar el saber escoltar.

Fem files índies diferents

Per a fer aquest joc haurem d’utilitzar guix sobre la sorra o fer una línia amb alguna branca. Fem una línia al terra i demanem als nens i nenes que es posin en fila. Haurem d’anar dient que s’ordenin de diferents maneres: ordre alfabètic, alçada, data de naixement, per escala de colors de la roba, per ordre de número de germans/es, etc. Amb aquest joc volem fomentar la interacció entre els nens i nenes perquè hauran de parlar per obtenir informació dels companys. També es pot afegir la condició que només es poden moure a través de la línia i que per a fer-ho s’han d’ajudar els uns als altres per no poder “caure” de la línia. Es donarà un temps determinat i després hem de passar per supervisar que estiguin ben col·locats.

Coneixeu algun altre joc per a fer els primers dia?