Search
Close this search box.

Elements vegetals i de joc

Les plantes poden servir per una gran diversitat de funcions en un pati escolar.

Previous slide
Next slide

Tenen un valor de joc i poden educar en els sentits del infant mitjançant la textura, el color i la fragància. Les plantes poden proporcionar interès estacional a mesura que canvien les estacions, l’ombra el protegeix del sol i la pluja, i fins i tot tenen fruits comestibles. Algunes plantes poden servir de pantalles que poden amagar equipaments antiestètics o proporcionar privacitat i com a hàbitat per a la fauna local.

Zones amb elements vegetals de joc i aprenentatge pensades per gaudir, interactuar i aprendre amb qualitat i seguretat per als més petits; amb colors vius i amb dissenys i formes contrastades.

Varietat sensorial de la vegetació

L’àmplia gamma de sons, textures, colors i olors poden fer les delícies dels nens. Les herbes i les plantes amb fruits poden estimular el seu gust. Quan es combinen moltes plantes sensibles a un jardí, poden crear un “jardí sensorial” on els infants puguin experimentar totes les diferents sensacions que la natura ofereix.

Plantes sensorials:

 • Stachys: difusa i suau de tocar.
 • Lavanda: fragància agradable i calmant.
 • Maduixa: fruits comestibles abundants i gustosos.
Previous slide
Next slide

Valor de joc de la vegetació

Tots recordem escalar arbres com a infants (i potser encara com adults!). Alguns arbustos també poden crear zones tranquil·les per a infants que busquen un temps únic, o “habitacions” que puguin donar suport a una narració en un joc imaginatiu. Els infants poden trobar molts usos per les llavors, beines, fulles i flors, i això es millora encara més quan es proporcionen elements com ara roques, troncs i branques per a un entorn de joc més dinàmic i interactiu.

Tingueu en compte que, per descomptat, hi ha el risc de caure associat a l’escalada en arbres, i cal tenir cura de minimitzar aquest risc. Els dissenyadors han de revisar les ordenances locals que es plantegen als arbres en els espais públics i del parc infantil i instal·lar una superfície absorbent xocs per sota de qualsevol arbre destinat a l’escalada.

Plantes útils pel joc:

 • Bambús: ideal per separar espais i crear privadesa
 • Arbres de roures: poden jugar amb les glans, fulles, escorça,…
 • Gramínies: poden jugar amb fulles i plomalls

Regals de la natura, plantes comestibles

Les plantes que produeixen flors vistoses o fruits, fruits secs i llavors comestibles són valuoses en qualsevol entorn i els patis d’escola i les àrees de joc no en són una excepció. Als infants els encanta recollir baies i altres parts de plantes acolorides o comestibles. Aquestes plantes també poden proporcionar oportunitats educatives per ensenyar als infants sobre la producció d’aliments i sobre quines plantes són comestibles i quines propietats culinàries i medicinals ofereixen.

Plantes comestibles i fructíferes:

 • Menta
 • Vinya
 • Cirerer

Interès de temporada

Els colors vius de la tardor són una vista meravellosa per als infants i són un signe visual dels canvis de les estacions. L’hivern té un interès visual propi, amb alguns arbres i arbusts que mostren una bonica escorça i tiges, i alguns amb fruites brillants que es mantenen tot l’hivern, oferint color i convidant els ocells a visitar. Les primeres fulles i flors de la primavera deixen entreveure els dies més càlids.

Plantes molt vistoses:

 • Arç japonès: les fulles poden tenir molts colors de caiguda: groc, bronze, morat, vermell
 • Pollancre: escorça
 • Jacint: rams de flors blaves de principis de primavera

Zona d’ombra

És important protegir-se de la calor abrasadora en temporades més càlides, i els arbres grans poden proporcionar ombra, així com un sostre que crea una sensació de protecció i tancament. Això és especialment important per a infants amb determinats tipus de discapacitats. Els parcs lúdics han d’incloure zones amb diversos nivells d’ombra per mantenir tothom còmode i segur. Una gruixuda capa d’encoixinat (mulch) pot protegir les arrels dels arbres de massa joc i també pot proporcionar una superfície esmorteïda.

Pantalles vegetals

Els arbres i arbustos, especialment els arbres de fulla perenne que conserven les fulles durant tot l’hivern, són excel·lents eines per crear pantalles visuals i bloquejar forts vents. També podeu utilitzar vinyes per cobrir una tanca, augmentant la privadesa alhora que es crea un entorn més natural i semblant al jardí.

La millor manera de crear una barrera contra el vent és plantar diverses fileres: una filera baixa d’arbust, després arbustos més alts i una última fila d’arbres. Això suavitza el vent i pot proporcionar protecció per a una distància aproximadament el doble de l’alçada de la barrera (per exemple, una barrera de 3m d’alçada pot protegir una zona de fins a 6m a darrera). Aquestes pantalles poden tenir un manteniment bastant baix si escolliu plantes adequades per al seu entorn i condicions locals. Les plantes espinoses poden fer barreres físiques efectives per fer una zona de jocs més segura sense renunciar a l’estètica i poden ser tan efectives com una tanca per allunyar els infants de zones perilloses.

Plantes per a pantalles vegetals:

 • Fotínia: fulles perennes amples que protegeixen del vent i creen privadesa

Millora de la biodiversitat

Algunes plantes tenen un valor d’hàbitat molt elevat, i veure com les plantes donen suport a la fauna local pot ser una experiència enriquidora i educativa. Veure un esquirol reunir aglans, una papallona que va de flor amb flor o aus recollir fruits i llavors, pot ajudar els infants a prendre consciència ambiental. Dedicar una petita part d’una zona de jocs a l’hàbitat pot generar hores de fascinació durant tot l’any.

Plantes amb un alt valor de biodiversitat:

 • Abèlia: les flors atrauen les papallones
 • Roure: atrau esquirols, a més d’altres petits mamífers, ocells i navegadors de fulles

Control de l’erosió

El vent, la pluja i, fins i tot, les repetitives petjades dels infants en els seus jocs, poden causar una erosió important als paviments dels patis escolars, sobretot en els espais de pas i espais en pendent. Seleccionar les estructures de contenció adequades i de revegetació pot suposar una gran diferència. Els encoixinats al damunt del sòl poden protegir-lo de l’erosió del vent, l’aigua i també de la compactació. Els arbres amb fulles grans poden reduir l’impacte d’una pluja intensa, i les seves arrels superficials poden mantenir el sòl al seu lloc, sobretot si van complementats amb plantes entapissants.

 

Tolerància a la sequera

Creieu que les plantes tenen un manteniment massa alt? L’elecció de plantes adequades i aclimatades a la sequera poden reduir la necessitat de regar. Algunes plantes tenen sistemes d’arrels profundes i de fulles gruixudes, carnoses o fosques que els ajuden a retenir l’aigua i a sobreviure en condicions difícils. Els infants també poden aprendre sobre com s’adapten les espècies autòctones a les condicions locals i sobre la conservació de l’aigua. Independentment de les condicions, és fonamental triar la planta adequada per al lloc adequat si voleu que creixi.

Plantes tolerants a la sequera:

 • Lledoner: resistent a la sequera
 • Ginebre comú: resistent a la sequera i a temperatures extremes

Cada planta al seu lloc

Independentment de les condicions, és fonamental triar la planta adequada per al lloc adequat si voleu que creixi. Trieu plantes adequades a la vostra regió i zona de solidesa perquè puguin sobreviure a les condicions locals durant tot l’any. Les plantes també tenen unes característiques pel que fa a la quantitat de sol o ombra que poden tolerar, la quantitat de vent, la quantitat de tremp de la terra, el pH del sòl i molt més. Les plantes que són autòctones de la vostra regió solen ser una aposta segura, però hi ha moltes plantes no autòctones que també ho faran bé quan es posi al lloc adequat. En aquest sentit els professionals de la jardineria són els que us poden ajudar a triar les plantes que millor s’adaptaran. Com millor s’adapti una planta, menys manteniment requerirà. Això pot comportar grans estalvis tant en temps com en diners.

 

Plantes segures

La majoria de la gent sap evitar plantes com l’ortiga o els cactus, però hi ha moltes més plantes tòxiques que es solen trobar als parcs i jardins i també als patis escolars. Poden causar qualsevol cosa, des d’irritació de la pell fins a butllofes i, si s’ingereix, poden causar una infinitat de símptomes, com indigestió lleu, marejos, palpitacions cardíaques, dificultat per respirar… Les plantes més tòxiques s’han d’evitar en entorns per a infants. Consulteu a un professional expert en botànica per assegurar-vos que trieu plantes segures. Tingueu en compte, però, que algunes de les plantes més comunes que es troben als jardins poden ser irritants o verinoses si s’ingereixen, per la qual cosa és una bona idea ensenyar als infants des de ben petits a no posar-se cap part de les plantes a la boca, tret que sàpiguen del cert que són comestibles.

Plantes tòxiques comunes, que van des de lleugerament irritants a perilloses:

 • Eufòrbia: verinosa; irritant per a la pell i els ulls
 • Hortènsia: tota la planta és verinosa

Vegeu l’apartat Llistat d’espècies vegetals que cal evitar en patis escolars.