Search
Close this search box.

Materials essencials

Materials de diferents textures, colors, sons i olors ajuden a crear un entorn de joc emocionant.

Previous slide
Next slide

Aquesta secció pretén proporcionar una introducció bàsica a l’ampli ventall de materials que es poden utilitzar en el disseny del pati natural.

En cap cas és una llista exhaustiva, però pot ajudar-vos a inspirar-vos a mesura que comenceu a planificar el vostre projecte.

Fustes

La fusta és un material orgànic i amb un tacte molt agradable, mai no transmet ni massa calor ni massa fred, i proporciona una connexió natural amb la terra.

Hi ha diverses maneres en què la fusta es pot incorporar a un pati natural, incloent-hi els paviments de seguretat en forma d’encenalls de fusta o escorça, les tanques, tarimes, casetes als arbres, passarel·les i els equips de joc. La fusta tractada és resistent al foc i és duradora i permet crear un entorn més naturalista.

Cal utilitzar preferentment espècies de fusta que tenen una resistència molt alta a la putrefacció, insectes, malalties i desgast i són fàcils de mantenir. Un exemple pot ser el Castanyer.

La fusta és el nostre material de construcció principal per moltes raons, és un material:

  • que permet la personalització del joc amb dissenys il·limitats i jocs a mida,
  • renovable durador i de llarga durada,
  • natural
  • els humans reaccionem positivament davant la fusta que en agrada al tacte,
  • en molts casos artesà, d’elaboració manual.

Pedres

Les pedres, els còdols de riu i les graves es poden utilitzar per proporcionar una superfície de paviment natural, un element de joc, una bancada o una paret vertical… Ofereix tot tipus d’acabats i formes. Es poden incorporar pedres en la delimitació a l’entorn de l’àrea de jocs, creant un element natural de joc i alhora un seient.

Sorres i terres

La sorra és un material essencial en les àrees de joc infantil i es pot utilitzar com a:

  • Paviment amortidor disgregat
  • Sorrera o sorral amb jocs de tipus manual
  • Per a jocs de fang

Plantes

Les plantes són fàcilment un dels materials més importants a considerar en el disseny d’un pati natural.

Els arbres ofereixen un espai ombrívol, el canvi estacional de les plantes proporciona una oportunitat d’aprenentatge.

Les plantes són una experiència sensorial que ofereix diferents colors, textures i olors.

Les gespes i prats naturals proporcionen un espai suau i còmode per relaxar-se. Tot i això, l’herba generalment té un manteniment elevat i no s’ha d’utilitzar en zones de gran trànsit.

Cordes

Les estructures d’escalada de cordes proporcionen un divertit repte físic, i són un element popular dels patis i àrees de joc infantil.

Les cordes amb un cor central d’acer i recobertes de niló és un material molt resistent. Les cordes i les xarxes poden afegir valor i joc de color.

Les estructures de xarxes de corda i els arranjaments de corda personalitzats ens proporcionen flexibilitat per incloure elements desafiants i dinàmics de diferents altures i distàncies.

Acer inoxidable

L’acer inoxidable és un material fort, elegant i de gran qualitat que ens permet disposar de formes úniques, elements de joc actius i connexions de fusta de llarga durada. Els components d’acer es combinen perfectament amb la fusta per augmentar la jugabilitat de les estructures i s’utilitza habitualment per a elements de joc d’aigua.

Materials reciclats

De vegades, materials no convencionals poden representar els elements de joc més interessants.

Els pneumàtics de tractor reciclats es converteixen en sorrals i la fusta usada cobra una nova vida.

Altres materials menys naturals

El cautxú és comú en entorns de joc com a material de superfície protecció contra caigudes i com a element del joc. Aquest material és durador, de baix manteniment i prové d’un producte reciclat. A més, inclou una infinitat de colors i es pot abastar a tot tipus de formes i patrons.

La gespa artificial proporciona una alternativa d’herba per als camps de joc i zones d’alta circulació, i també està disponible en diversos colors.