Abans de res, volem començar compartint amb vosaltres una reflexió: d’on sorgeix la idea de transformar el pati d’una escola?

Segurament la majoria coincidireu en ambdues respostes. La primera, sentiu que el vostre pati no va de la mà amb el vostre model pedagògic i voleu transformar i revalorar l’espai. La segona, l’alumnat de l’escola us ha traslladat alguna inquietud o necessitat d’aquell espai, i observant amb atenció heu detectat que els vostres alumnes fan servir elements existents per fer volar la seva imaginació (utilitzen les tanques per escalar, les escales com a escenaris o espais de trobada, els arbres per penjar les bates i fer ombra…).

Quan l’equip de Patis Naturals anem a fer les visites, ens és enriquidor coincidir amb els alumnes a la seva hora d’esbarjo per escoltar, observar i analitzar el joc lliure que desenvolupen de manera espontània en el pati, és essencial aquesta estona d’intercanvi per tot allò que ens transmeten, ens inspiren i ens ensenyen.

És per això, que ens entusiasma quan ens expliqueu des de l’escola com des de l’AFA que ja heu fet un treball intern del pati conjuntament amb els alumnes de l’escola i tota la comunitat educativa.

I per tal de potenciar-ho i donar veu als alumnes durant tot el procés de transformació del pati compartim amb vosaltres unes idees per fer-los partícips en tot moment:

Abans del projecte

Dinàmica 1 : “Com em sento en el pati?”

Per poder realitzar aquesta dinàmica necessitareu un plànol del pati i gomets de diferents colors. En el cas de no disposar d’un planell real, algú el pot dibuixar representant la forma perimetral del pati, i senyalitzant amb paraules els diferents espais, deixeu volar la vostra imaginació! Els colors dels gomets ens serviran per representar l’estat emocional i el que vulgueu analitzar (em sento bé, estic tranquil·la, tinc conflictes en aquest espai, hi jugo molt, mai hi jugo, etc.) contra més conclusions aconseguim millor.

Amb el planell sobre la taula, a terra o a la paret, els alumnes de manera respectuosa amb els altres aniran col·locant els gomets en els diferents espais representants del pati. Pot ser interessant durant el procés que cada alumne pugui decidir si comparteix amb la resta de classe el perquè ha posat el gomet en aquell lloc i com se sent.

Per tal de tenir un recull de dades més acurat, és important fer-ho per grups d’edats o grups classe. Amb aquesta dinàmica podem identificar què senten quan juguen en els diferents espais del pati, veure quines són les zones més transitades segons l’edat, veure les zones de més conflicte, els espais menys concorreguts, on es troben més a gust i on no, per tal d’identificar les zones “calentes”, veure com es poden resoldre conflictes, veure quins espais són hàbils i quins es poden potenciar i millorar, per a quan es faci el projecte de transformació del pati fer-ho el més realista possible a cada escola.

Dinàmica 2 : “El pati dels meus somnis”

Per poder realitzar aquesta dinàmica necessitareu paper, colors, retoladors, pintura, imatges o fotos d’elements de joc, tisores, cola… (i tot allò que la imaginació us inspiri).

L’activitat es planteja per a què els alumnes lliurement a través del dibuix, l’escriptura o el collage, puguin expressar, somiar i representar el pati dels seus somnis. Compartint el que els hi agradaria tenir, expressant que hi troben a faltar o que tenen i els hi agradaria conservar o potenciar.

A través d’aquesta dinàmica recopilarem informació diferenciada per edats i necessitats, podrem fer estadístiques sobre quines idees/propostes són les més rellevants i els alumnes reclamen i podrem farcir el projecte de transformació del pati de realitat.

 

Durant del procés d’elaboració i obra

“Representants del pati”

Fins ara hem proposat dinàmiques per dur a terme abans d’iniciar-nos en l’elaboració del projecte de transformació del pati, però ara ens centrarem en el procés durant la creació d’aquest. Una vegada comencem el projecte de transformació del pati amb l’escola, AFA i tota aquella comunitat que es decideixi implicar, haurem de pensar que pot ser una bona idea continuar implicant els alumnes, i com ho podem fer?

Escollir un representant per aula: que pugui assistir a les reunions que es van fent durant l’elaboració del projecte i puguin anar veient l’evolució d’aquest. Que la figura de “representant” pugui disposar d’un espai de temps, per compartir amb la resta de companys i companyes de l’aula l’evolució. També pot recollir totes les propostes que vagin fent els alumnes i fer-les arribar.

Una vegada finalitzada la fase de projecte els/les representants del pati, poden fer una exposició a la resta d’alumnes del resultat obtingut amb el projecte i així ensenyar com s’ha conclòs.

“Explorem i observem”

En la fase d’obra també els podem fer partícips, l’equip de mestres poden explicar i acompanyar als alumnes per veure com es va construint el seu pati, resoldre dubtes, anotar curiositats, etc. Es tracta d’acompanyar-los per tal que puguin preguntar i compartir curiositats que la pròpia naturalesa dels nens i nenes desperta en l’observació.

“Mans pel canvi”

En aquesta fase també podem proposar-los una dinàmica de “mans pel canvi” podem deixar la fase de plantació de vegetació sense fer, per tal de crear un espai conjunt de participació i col·laboració amb el canvi del pati, i podran plantar per grups plantes i així sentir que formen part del procés.

 

Quan ja tenim el nostre Pati Natural

“Junts fem consciència”

Com que hauran participat des del principi en el procés de transformació del pati, i hauran anat veient com es fa realitat el que s’ha projectat i treballat conjuntament, en aquesta fase podem plantejar una activitat anomenada “junts fem consciència” que consisteix en fer una trobada on els mestres i alumnes puguin compartir una pluja d’idees oberta per tal de trobar entre tots i totes idees per conservar aquest espai natural que s’ha creat, tenint en compte que el propi espai tindrà afectacions naturals degut a les inclemències climàtiques, pas del temps i usos. Amb aquesta activitat podreu treballar la consciència i la sensibilització per cuidar el nou pati.