A Patis Naturals ens encanten els espais verds, passar-hi hores i les possibilitats que ens ofereix en l’educació. És per això molt important protegir-la i estimar-la. Els nens i nenes han de créixer amb unes bases ben fortes per a garantir al màxim la seva durabilitat. Ja és un fet que el canvi climàtic està provocant molts canvis en la nostra biodiversitat, però per això és crucial fer un seguit d’actuacions per tal de reduir els efectes.

Coincidint amb el Dia Internacional de Protecció de la Naturalesa com tots els 18 d’octubre, hem determinat una sèrie de mesures que podem fer des de l’Escola i alhora serviran com activitats per a fer amb els infants.

1. Posar limitacions de consum d’aigua

Limitar amb una quantitat setmanal o mensual d’aigua i comunicar-ho a cada classe pot ser una opció per a treballar-ho amb els nens i nenes. Posant un comptador dels litres utilitzats, farem que cada grup escolar tingui consciència i treballi de manera conjunta per no superar el llindar.

2. Ús eficient de la llum

Aquesta mesura és molt habitual inclús en àmbits domèstics i més ara amb la pujada de l’IPC i de les factures de la llum. Cal generar consciència de quan és realment necessària i només utilitzar-la en moments on és necessari ja sigui per hores de sol, pujada i baixada de temperatures, activitats puntuals, etc.

Una bona opció per a fer-ne un ús eficient és aprofitar la llum natural i fer activitats i sortides a l’aire lliure. D’aquesta manera en horari lectiu també farem ús dels entorns naturals, com el nostre pati natural.

3. Fomentar l’educació ambiental

Educar en l’àmbit ambiental és un dels passos més importants que podem fer pels nostres alumnes. Les futures generacions seran qui prendran el relleu per a la cura del planeta. Així doncs, és crucial establir de base els coneixements per tal que siguin responsables i transmetin els coneixements a les properes generacions.

Per a treballar l’educació ambiental es pot fer de diverses maneres a l’escola. Per un costat es poden crear mapes sonors per dibuixar no només el que es veu, sinó el que se sent a l’entorn educatiu. D’aquesta manera tindrem el control de tots els factors que tenim a prop. També serà rellevant que els infants i nens i nenes sàpiguen identificar tots els elements vegetals i animals que es poden trobar dins de l’Escola. I també quines cures se’ls hi ha de fer.

Fer casetes i posar menjar a les aus

Pot ser una opció si observem que a prop de l’escola hi ha diferents poblacions d’aus. Oferir-lis un refugi i aliments de manera constant, per tal que no es vegi afectada la seva qualitat de vida. Ens assegurarem que tinguin accés a recursos. Seria una opció fer menjadores i casetes amb envasos reciclats i posar-ho pels racons de l’escola. A més que hi haguessin encarregats d’omplir-ho de menjar.

Descobrir els aliments vegetals des de ben a prop

Si l’escola té hort escolar es pot explicar cada tipus d’hortalissa, fruita o verdura que hi hagi. Conèixer les temporalitats de cada aliment també permetrà crear conscienciar sobre el consum dels productes de proximitat.

4. Utilitzar material escolar respectuós amb el medi

Tot i la digitalització del sector educatiu, encara s’utilitzen molts materials escolars per treballar els diferents temaris. Materials d’escriptura i dibuix, suports (paper, cartolines, llibretes…), altres materials fungibles, complements com tisores, etc.

En aquests casos s’ha de tenir en compte i permetre la durabilitat d’aquests. Per una altra banda, també s’ha de tenir en compte la gestió dels residus un cop s’ha completat el seu ús.

5. Reutilitzar materials i llibres

Com hem mencionat abans, tot i la presència de suports digitals (tauletes i/o ordinadors) a les aules, encara hi ha certa presència de materials físics com llibres. Una opció ja implantada en la majoria de les escoles és la reutilització de llibres de generacions anteriors. També és una opció per inculcar a l’alumnat que s’ha de tenir cura del material perquè així el puguin gaudir generacions posteriors.

6. Reduir, reciclar i reutilitzar

Molts cops realitzem tallers i activitats amb materials que s’han hagut de comprar expressament, però una opció molt bona seria fer-ho sempre amb alternatives reciclades d’alguna altra activitat. Es tracta de preparar tallers, activitats i/o experiments amb alguns dels residus que hàgem generat fent alguna altra cosa a l’escola o a l’entorn domèstic. Des de la comunitat educativa se sol·licita als estudiants que portin un determinat tipus de materials de manera que no s’haurà de fer inversió econòmica i no hi haurà despesa innecessària de materials.

7. Transports sostenibles per anar a l’Escola

L’ús de transports grupals i públics, així com els elèctrics s’estan potenciant en els últims anys per tal de reduir les emissions de CO₂. És molt important mentalitzar als nostres alumnes que aquells que visquin molt a prop del centre poden venir a peu o utilitzant algun mitjà de transport elèctric, com per exemple els patinets.

Per aquells que se sentin obligats a agafar-ne per a fer més distància, han de prioritzar el transport col·lectiu: busos, metros, trens, vehicles compartits, etc. D’aquesta manera el percentatge d’emissions es pot reduir si també es redueix el nombre de vehicles en circulació. Aquesta és una mesura que cal demanar als nostres nens i nenes que transmetin a les famílies perquè des d’avall de l’escola hi hagi plena consciència.

8. Fer compostatge

En aquelles escoles que tenen hort escolar pot ser un bon complement iniciar-se amb el compostatge. A més es pot fer amb tota la matèria orgànica que sobri dels esmorzars o del servei del menjador.

Veure el procés de descomposició de la matèria orgànica i els beneficis que té utilitzar-ho en com a suplement en les nostres plantacions és una bona proposta per a ensenyar una part del procés de la natura.

També d’aquesta manera ens allunyarem de l’ús de suplements artificials i crearem nosaltres mateixos el producte.

9. Neteja dels patis

Tot i que en moltes escoles ja es fa, és una bona iniciativa per implementar en aquelles que no s’hagi fet fins ara. Es tracta de determinar un horari de neteja per a grups escolars on cada dia de la setmana un grup diferent de l’Escola s’encarregarà de fer la neteja de tots els petits residus que s’hagin quedat per tots els racons del pati.

D’aquesta manera els estudiants seran conscients del que significa generar residus i deixar-ho a l’exterior. Un fet que després es pot identificar amb les deixalles de la via pública.

10. Excursions i sortides escolars de conscienciació

Dins de la planificació anual es realitzen diferents sortides amb caire cultural, experimental i educatiu. Però també és important incorporar alguna sortida que inclogui treballar l’educació ambiental. Visitar plantes de reciclatge, horts urbans, participar en reforestació de zones verdes, entre d’altres poden ser un tipus de sortida a fer amb els nens i nenes.