Search
Close this search box.

Elements potenciadors de la biodiversitat

Elements que promouen la biodiversitat dels espais exteriors dels centres escolar concebuts per incrementar la varietat de vida natural en totes les seves formes, nivells i combinacions, com ara hotels d’insectes, torres niu o caixes niu de ratpenats, jardí de papallones, menjadores d’ocells per poder-ne fer un ús educatiu amb qualitat i seguretat pels infants i joves en els patis naturals.

Hotels d’insectes

Són estructures que ofereixen possibilitats de nidificació a les abelles i vespes solitàries, que desenvolupen tasques d’especial rellevància en la pol·linització de la flora i en el control biològic de les plagues i malures dels jardins. En l’àmbit urbà, trobar un lloc adequat on ubicar-hi el niu i fer la posta constitueix la principal dificultat per a aquest tipus d’insectes importantíssims pel medi ambient.

 

Murs de pedra seca

Són estructures de contenció que afavoreixen la presència d’insectes pol·linitzadors. Construir un mur de pedra seca o una espiral de pedra seca servirà de suport per plantar aromàtiques diverses i crear un espai de gran interès per a la biodiversitat i amb un indubtable valor ornamental, oferirà a més possibilitats de refugi a una gran quantitat d’invertebrats i a petits rèptils tals com sargantanes i dragons els quals trobaran aixopluc entre les esquerdes i petites cavitats i augmentaran la biodiversitat de l’espai exterior del centre escolar.

La construcció de bancades en relleus complicats o accentuats, delimitades per petits murs de pedra seca o estructures de contenció de bioenginyeria del paisatge, pot ser una bona solució per maximitzar els terreny planers i també per millorar el comportament hídric del pati i reduir-ne el risc d’erosió superficial.

Solucions basades en la Natura – SbN

Per aconseguir aquests beneficis ambientals i del benestar de la població, els patis escolars han d’haver estat concebuts de la forma més integrada possible amb el seu entorn i amb els mínims impactes ambientals sobre el medi que els envolta. En aquest sentit, les solucions basades en natura (SbN) aporten unes accions sostenibles i eficients.

En patis naturals significa intentar aprofitar al màxim les oportunitats per ser respectuosos amb el medi ambient, i això pot incloure:

  • l’elecció de materials amb una baixa petjada de carboni per reduir el nostre impacte sobre el canvi climàtic,
  • utilitzar objectes reciclats per mantenir-los fora de l’abocador (i reduir el cost del projecte),
  • utilitzar plantes que no necessiten gaire manteniment ni reg, i moltes altres estratègies.

La sostenibilitat és bona per al planeta, posa un bon exemple educador per als nostres fills i significa que podrem deixar-los un lloc millor per viure, aprendre i créixer.