Icona biodiversitat

Elements potenciadors de la biodiversitat

Elements que promouen la biodiversitat dels espais exteriors dels centres escolar concebuts per incrementar la varietat de vida natural en totes les seves formes, nivells i combinacions, com ara hotels d’insectes, torres niu o caixes niu de ratpenats, jardí de papallones, menjadores d’ocells per poder-ne fer un ús educatiu amb qualitat i seguretat pels infants i joves en els patis naturals.

Hotels d’insectes

Són estructures que ofereixen possibilitats de nidificació a les abelles i vespes solitàries, que desenvolupen tasques d’especial rellevància en la pol·linització de la flora i en el control biològic de les plagues i malures dels jardins. En l’àmbit urbà, trobar un lloc adequat on ubicar-hi el niu i fer la posta constitueix la principal dificultat per a aquest tipus d’insectes importantíssims pel medi ambient.

Caixes niu per ocells i per ratpenats

Són estructures que potencien la presència d’ocells i ratpenats, un grup faunístic que desenvolupa una funció ecològica de primer ordre. Probablement aconseguirem veure la nidificació de mallerengues que s’alimenten d’insectes i ajudaran a l’equilibri de la biodiversitat.

Murs de pedra seca

Són estructures de contenció que afavoreixen la presència d’insectes pol·linitzadors. Construir un mur de pedra seca o una espiral de pedra seca servirà de suport per plantar aromàtiques diverses i crear un espai de gran interès per a la biodiversitat i amb un indubtable valor ornamental, oferirà a més possibilitats de refugi a una gran quantitat d’invertebrats i a petits rèptils tals com sargantanes i dragons els quals trobaran aixopluc entre les esquerdes i petites cavitats i augmentaran la biodiversitat de l’espai exterior del centre escolar.

La construcció de bancades en relleus complicats o accentuats, delimitades per petits murs de pedra seca o estructures de contenció de bioenginyeria del paisatge, pot ser una bona solució per maximitzar els terreny planers i també per millorar el comportament hídric del pati i reduir-ne el risc d’erosió superficial.