Search
Close this search box.

Espais renaturalitzats i els seus beneficis

En un món cada vegada més urbanitzat i digitalitzat, la connexió dels nens amb la natura es torna fonamental per al seu desenvolupament integral. Actualment, els nens passen una mitjana de 40 hores a la setmana a l’escola, i en molts casos els espais d’esbarjo es componen de pistes esportives i asfalt, espais que no promouen el seu desenvolupament ni estan adaptats a les noves conseqüències del canvi climàtic.
És en aquest context que els patis renaturalitzats i els horts escolars emergeixen com a eines educatives poderoses, oferint una varietat de beneficis per al creixement i aprenentatge dels més petits.

En aquest blog, explorarem com són exactament aquests espais, quins són els seus principals beneficis i com s’integren els horts com a part del projecte de renaturalització escolar.

Patis escolars verds i naturals: Què són?

Els patis escolars renaturalitzats són espais dissenyats per a fomentar la interacció dels nens i nenes amb la natura. Aquests patis van més enllà de la simple presència de verd; es tracta d’entorns acuradament planificats amb vegetació diversa, àrees de joc sostenibles i elements educatius que inspiren la recerca i exploració.

Com s’integra l’hort al pati escolar?

En integrar un hort al pati, obrim una porta perquè els nens i nenes aprenguin i participin activament en el cultiu d’aliments, des de sembrar llavors fins a collir fruites i verdures. Aquesta activitat, no sols els ensenya sobre l’agricultura i el cicle de vida de les plantes, sinó que també fomenta habilitats com la responsabilitat, la paciència i el treball en equip. A més, els horts escolars brinden l’oportunitat d’educar sobre la importància d’una alimentació saludable i sostenible, establint connexions significatives entre els nens i els aliments que consumeixen

Cal pensar a quines edats es proposa aquesta activitat i com es planifica per donar un sentit significatiu.

Quins són els principals beneficis d’aquests espais?

Desenvolupament d’habilitats:
El contacte constant amb entorns naturals, promou el desenvolupament físic i mental dels nens. Els patis verds ofereixen espais que estimulen l’activitat física i el joc imaginatiu, a més l’hort escolar fomenta el desenvolupament d’habilitats importants com la responsabilitat, la paciència i el treball en equip.

Foment de la creativitat i aprenentatge pràctic:
La presència d’elements naturals com a arbres, flors, troncs, pedres, escorça, estimula el pensament creatiu, diferents textures, colors i formes es converteixen en un univers de jocs: una cabanya de troncs, un equilibri de pedres, investigadors d’insectes…
L’aprenentatge experiencial és la millor manera d’acostar-se als elements naturals, entendre la seva importància i cura.

Millora el rendiment acadèmic:
El contacte constant amb espais naturals augmenta el rendiment acadèmic, ja que redueixen l’estrès i milloren la capacitat de concentració dels nens i nenes.

Connexió amb l’alimentació saludable:
Integrar horts en projectes de renaturalització no sols ensenya sobre el creixement dels aliments, sinó que també estableix connexions significatives amb la importància d’una alimentació saludable. Els nens poden veure directament d’on provenen els aliments i com es conreen, la qual cosa els ajuda a establir connexions significatives amb els aliments que consumeixen. També poden sortir altres projectes com un mercat obert a les famílies.

Com crear un pati verd i natural a la teva escola?

Tots els centres educatius poden crear un projecte d’espai exterior dinàmic i flexible, adaptar-se als espais dels quals disposa l’escola.

No obstant això, per a garantir un projecte que a més de divertit sigui segur, és ideal comptar amb l’assessoria d’experts. Des de Patis NaturalsCrea un Huerto, podem resoldre tots els dubtes que tinguis i acompanyar-te en el procés pedagògic de renaturalització i creació d’un hort de la teva escola.

Integrar patis més verds i horts escolars és una inversió en el benestar i el futur dels infants.

Articles relacionats

Una resposta

  1. Som una escola petita, de poble i pública. Volem saber quines poden ser les possibilitats que ens podríeu oferir per fer un disseny de pati natural assequible a les nostres possibilitats econòmiques sobretot.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *