Search
Close this search box.

La importància dels espais d’ombra als patis escolars

Els espais d’ombra als patis escolars són molt més que simples àrees fresques per escapar del sol. Tenen un paper fonamental en el benestar i el rendiment dels estudiants.

En aquest blog, explorarem a fons la importància d’aquests espais, destacant els seus beneficis, el seu impacte en el benestar dels nens i nenes i proporcionant consells pràctics de disseny.

Beneficis dels espais d’ombra:

  1. Protecció contra els elements: els raigs solars poden ser nocius per a la pell i la salut en general, especialment durant les hores punta de calor. Els espais ombrejats ofereixen refugi contra la radiació ultraviolada, reduint el risc de cremades solars, cops de calor i altres problemes relacionats amb l’exposició excessiva al sol.
  2. Foment de l’activitat a l’aire lliure: els espais d’ombra conviden els estudiants a participar en activitats a l’aire lliure durant més temps i de manera més segura. Això promou l’activitat física, el joc actiu i la interacció social, contribuint així al desenvolupament físic i emocional dels estudiants.
  3. Millora del benestar emocional: la presència d’àrees ombrejades al pati escolar crea entorns més acollidors i relaxants. Aquests llocs ofereixen als estudiants l’oportunitat de relaxar-se, desconnectar de l’estrès i gaudir de moments de calma i tranquil·litat.
  4. Promoció de la socialització: els espais d’ombra es converteixen en punts de trobada naturals on els estudiants poden reunir-se, conversar i compartir experiències. Això fomenta les relacions socials, reforça el sentiment de comunitat i ajuda a reduir l’aïllament social entre els estudiants.
  5. Reducció de l’impacte ambiental: en proporcionar àrees ombrejades al pati escolar, també es contribueix a la creació d’entorns més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. Els arbres i altres estructures d’ombra ajuden a reduir la temperatura ambient, disminuir la necessitat de sistemes de refrigeració i mitigar l’efecte d’illa de calor urbana.

Impacte en el benestar dels nens i nenes: els estudis han demostrat que els espais d’ombra tenen un impacte positiu en el benestar físic, emocional i acadèmic dels estudiants. La presència d’àrees ombrejades al pati escolar s’associa amb una major participació en activitats a l’aire lliure, una reducció de l’estrès i l’ansietat, i un augment en el rendiment acadèmic i la satisfacció escolar.

Consells de disseny per a espais d’ombra:

Integració de vegetació: incorporar arbres, arbustos i plantes d’ombra en el disseny del pati escolar no només proporciona ombra addicional, sinó que també millora l’ambient i promou la biodiversitat.

Utilització d’estructures: a més de la vegetació, es poden utilitzar estructures arquitectòniques com ara pèrgoles, tendals i para-sols per crear àrees ombrejades al pati escolar. Aquestes estructures ofereixen flexibilitat en termes de disseny i es poden adaptar a les necessitats específiques de l’espai.

Consideració de l’orientació solar: en planificar la ubicació dels espais d’ombra, és important tenir en compte l’orientació solar per maximitzar l’eficàcia de l’ombra i garantir una cobertura adequada durant tot el dia.

Incorporació de zones de descans: a més d’àrees de joc i activitat física, és important incloure zones de descans i relaxació sota l’ombra, equipades amb seients còmodes i elements de mobiliari adequats.

Els espais d’ombra als patis escolars juguen un paper crucial en el benestar i el desenvolupament integral dels nens i nenes . Des de la protecció contra els elements fins a la promoció de l’activitat a l’aire lliure i la socialització, aquests espais ofereixen una àmplia gamma de beneficis que no s’han de passar per alt.

En invertir en el disseny i la creació d’àrees ombrejades als patis escolars, les institucions educatives poden millorar significativament l’experiència dels seus estudiants i contribuir a un entorn escolar més saludable i feliç.

Si vols saber més sobre aquest tema, pots consultar el nostre Instagram o truca’ns sense compromís, estarem encantats d’atendre’t.

Alguna de les imatges han sigut estretes de la pàgina de l’empresa Calco Estudio: https://calcoestudio.com

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *