Search
Close this search box.

Nova línia d’ajudes per fer front a les altes temperatures i efectes del canvi climàtic des de les Escoles

Acció climàtica anuncia fins a 80 milions d’euros per a fer front a l’emergència climàtica

Des de Patis Naturals, aplaudim aquesta mesura i us expliquem com podeu beneficiar-vos les comunitats educatives.

Les Escoles, les residències de gent gran i els centres de salut sou col·lectius vulnerables a la calor. És per això i que per pal·liar els efectes de la calor del canvi climàtic, s’atorguen una línia de subvencions fins al 2026 per a posar en marxa accions als espais d’aquests col·lectius.

I com ens podem beneficiar pels patis?

Hi ha requisits que hem de complir perquè ens donin aquest tipus d’ajudes. La podem adquirir tant si fem la presentació d’un projecte executiu del nostre pati o si ja estem executant algun projecte.

Ja sabeu que des de Patis Naturals fem tota la transformació del pati: des de l’elaboració del projecte fins a l’execució de les diferents fases. Però, quin tipus d’actuacions hem de fer als patis per a adquirir aquestes subvencions?

Redacció de plans municipals i redacció de projectes

Presentant el projecte de les futures intervencions que es volen realitzar. La nostra arquitecta elabora els Projectes Executius i Avantprojectes que se sol·liciten en aquest tipus d’intervencions.

Execució de projectes

Partint d’aquests plans i projectes redactats, comencem a executar les incorporacions d’elements o transformacions del pati. Dins d’aquestes línies d’ajudes, tenen en compte actuacions que nosaltres ja acostumem a fer als patis escolars. Són solucions basades en la natura com plantació d’arbres per a contribuir amb el desenvolupament de la vegetació autòctona i la presència de zones d’ombra, que també s’aconsegueixen amb sostres verds.

Incorporar jardins verticals també és una de les mesures que contribuiran a mantenir la humitat i reducció de temperatures als edificis escolars. L’equip de Patis Naturals instal·la xarxes de reg per a facilitar la tasca al personal de l’escola i controlar l’ús d’aigua. Així com també, la instal·lació de paviments que ens permetin reduir la impermeabilitat del sòl.

En tots els projectes de Patis Naturals es té en compte la col·locació de vegetació autòctona i que sigui segura per als nens i nenes de l’escola. D’aquesta manera no s’haurà de realitzar un manteniment extra i amb molta constància.

Com ho demanem?

Aquest tipus de subvenció s’ha de demanar des dels Ajuntaments. Així doncs, en el cas de les escoles haureu d’adreçar-vos amb tota la informació que tingueu per a gestionar els tràmits des de les administracions properes. En el cas de les pròpies administracions podeu contactar amb els espais educatius que poden necessitar aquest tipus de transformacions als patis i crear aquests espais de protecció climàtica que també es podran utilitzar com espai públic en cas de necessitat.

La sol·licitud està pendent de publicació en les properes setmanes, però cal estar pendent a la publicació per part de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic.

Consulteu la sessió informativa del 7 de març on s’especificava el procés de sol·licitud, documentació necessària i requisits.

Importància més enllà del joc

És cert que molts estudis avalen la importància de la proximitat dels alumnes a l’entorn natural amb resultats de millora acadèmica, de conducta i interacció social. Però també és molt important tenir en compte la seguretat dels usuaris d’aquests espais educatius i del seu entorn. Amb aquest tipus d’actuacions convertim els patis en refugis climàtics i podem mitigar l’impacte de les altes temperatures.

És important adaptar els nostres espais comuns per a fer front als canvis ambientals que hi poden haver en el futur. Tenir un entorn més sostenible i amb recursos naturals reduirà l’impacte dels efectes. I nosaltres ho farem des de les Escoles!

Articles relacionats

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *