A primera vista, aquesta pregunta pot semblar una mica provocadora, però en realitat, ens convida a reflexionar sobre el disseny i la funcionalitat dels espais a l’aire lliure a les nostres escoles. En aquesta foto veieu un pati d’una escola tradicional, o més aviat reflecteix les parets fredes i estèrils d’una presó?

En els últims anys, s’ha estat gestant una revolució en el món de l’educació, una que advoca per transformar aquests espais en veritables oasis de natura, permetent que els nostres nens creixin i aprenguin en un entorn que fomenti la seva connexió amb el món natural.

Cada vegada més investigacions indiquen que el contacte amb la natura pot tenir un impacte significativament positiu en el desenvolupament dels nens, fomentant la seva creativitat, reduint l’estrès i millorant la seva capacitat de concentració. És per això que la transformació dels patis escolars en espais més verds i vius no és simplement una qüestió estètica, sinó una necessitat vital per fomentar una educació més integral i saludable.

Inconvenients que trobem pels nens i nenes que utilitzen aquests patis en l’actualitat.

En un món cada vegada més urbanitzat, els patis tradicionals, compostos generalment per asfalt i amb poc espai verd, s’han convertit, malauradament, en l’estàndard a moltes escoles. Però, quines són les repercussions d’aquesta realitat en els nostres nens i nenes?

Nombrosos estudis han demostrat que aquests entorns poden alimentar una sèrie de problemes emocionals i físics en els petits. La manca de connexió amb elements naturals pot fomentar sentiments de frustració i ansietat, ja que se’ls priva d’un espai on puguin explorar, imaginar i connectar amb la naturalesa.

A més, aquests patis poden ser catalitzadors de desigualtats, creant un ambient més propens a la segregació i a l’assetjament escolar. L’absència d’àrees verdes i lúdiques limita les oportunitats de joc inclusiu i col·laboratiu, afavorint en el seu lloc activitats més competitives i excloents. 

D’altra banda, la falta de contacte amb la natura pot repercutir negativament en el desenvolupament físic dels nens i nenes, limitant les seves oportunitats per moure’s lliurement i explorar el seu entorn d’una manera que fomenti el seu benestar i la seva salut. En aquest context, no és sorprenent que molts nens trobin el seu entorn escolar més com una gàbia que com un lloc propici per a l’aprenentatge i el creixement personal.

Perquè encara no ho esteu fent?

Naturalitzem patis escolars

Des de Patis Naturals portem anys transformant patis sencers i també afegim elements de joc concrets. Realitzem avantprojectes per estudiar totes les zones del pati i donar resposta a totes les vostres necessitats. Voleu descobrir alguns dels patis que hem fet fins ara?